Како се оженио Бора Станковић- Кад је угледао своју будућу супругу толико се препао да је хтео да побегне - Opanak.net

Kako se oženio Bora Stanković- Kad je ugledao svoju buduću suprugu toliko se prepao da je hteo da pobegne

29 November 2017

Bora Stanković do danas je ostao jedan od naših najboljih pisaca.

Njegova dela ušla su u klasike srpske književnosti, a malo je poznato da je glavna muza i velika inspiracija našeg književnika bila upravo njegova žena.

bora stanković

Bora Stanković svoju ženu upoznao je na neverovatan način, tako što ju je prvo spazio na slici, a onda je usledio sudbinski susret…

Bora Stanković oženio se na jedan boemski i romantičan način. Kako je naš pisac bio pomalo i sujeveran čovek, duboko je verovao da je slučajnost koja mu se dogodila prilikom upoznavanja buduće supruge- njegova sudbina.

Svoju ženu ugledao je prvi put na jednoj fotografiji u nekom fotografskom izlogu na Terazijama. Bila je odevena kao „maska“, u mornarsko odelo – za maskenbal koji se tih dana pripremao u Beogradu. Mada je u to vreme bio na vrhuncu svoje književne slave, Bora je tih dana bio neobično mrzovoljan. Izbegavao je društvo. Međutim kada je tog dana spazio lik mladog „mornara“, zainteresovao se za nepoznatu devojku, rekao je to svojim najbližim drugovima, ali na tome bi ostalo da ga istog dana, uveče, baš ti drugovi nisu pozvali na maskenbal.

Posle dužeg opiranja on je najzad pristao ali pod uslovom „Samo da nagvirnemo, pa odmah posle da idemo u Skadarliju na vino“. Prva ličnost koja je srela na ulazu Boru i njegovo društvo bila je devojka „mornar“.

Ista onakva „kao da je izašla sad iz fotografije“, kako je to posle Bora govorio. Videvši je, zbunili su se svi, a najviše sujeverni Bora. On je skoro hteo da pobegne, toliko nije znao šta treba da radi. Devojka je, izgleda, to primetila, „osmehnula se blago na njega, ponudila mu da ga odvede do garderobe, i on se pribrao i krenuo za njom, kao omađijan . . . I posle toga, cele večeri nije se odvajao od nje. . . I do smrti je ostao pokraj nje!“

Samo nekoliko nedelja posle te večeri, ona mu je postala žena sa kojom će posle izroditi decu i provesti ceo svoj vek. Bora se često prvo njoj obraćao za sud, kada bi nešto novo napisao. Gospa Angelina čuvala je do smrti, kao najveću amajliju, poslednju nedopušenu Borinu cigaretu, što govori o večnoj zaljubljenosti u svog muža.

Kako se oženio Bora Stanković- Kad je ugledao svoju buduću suprugu toliko se prepao da je hteo da pobegne
Komentari
Inicijalizacija u toku...
Najnoviji članci