U potrazi za što lepšim i što neobičnijim imenom za bebu, roditelji često posegnu za starim, tradicionalnim imenima koje su nosili naši preci.

Ako i vi spadate u one kojima je bitna tradicija, trebalo bi da znate da ovakva imena, iako stara, ne moraju nužno da imaju značenje koje mu se danas pripisuje, pa čak ni da potiču sa naših prostora.

Pročitajte i  Magični katnarion - poboljšava zdravlje celog organizma i služi kao fantastična prevencija za ove bolesti

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad.

Ovo ime smatra se izvornim, čisto srpskim imenom. Rasprostranjeno je u našoj zemlji, ali i u Hrvatskoj, Bosni i Crnoj Gori. Smatra se da vodi poreklo od negacije glagola “nadati” ili “očekivati”. Ime se najčešće davalo deci koja su došla na svet “nenadano”, “iznenada”, odnosno kojima se roditelji nisu nadali.

Pročitajte i  Na venčanju kralja Aleksandra i kraljice Marije prisustvovao je ceo svet, a Srbi su samo JEDNOJ zemlji zabranili dolazak

Najčešći slučaj je bio kada majke ostanu u drugom stanju u poznim godinama.

Iako ovo nužno nije negativno tumačenje, ima etnologa koji idu i korak dalje pa kažu da ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola “želeti” i da praktično znači – neželjeno dete. Ipak, mnogi osporavaju ovakvo značenje.

Pročitajte i  Crnogorski glumac vređao Srbe: Srbi su "ništavila, neznalice, izrodi, smećari..."

Ovo ime nema nijedan drugi oblik, a jedno je od retkih muški imena u Srbiji koje nema izvedeni ženski oblik imena.

Izvor: Dnevno.rs

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here