Прете ми Албанци и екстремисти у Србији: Арно Гујон забринут због могуће забране уласка на Косово - Opanak.net

Prete mi Albanci i ekstremisti u Srbiji: Arno Gujon zabrinut zbog moguće zabrane ulaska na Kosovo

06 December 2017

Prošlog petka veliki srpski humanitarac Arno Gujon gostovao je u emisiji “Novi dan” na televiziji N1 koja je izazvala veliku pažnju kako Srba koji cene njegov rad, tako i onih koji pokušavaju da ga u tom radu spreče.

Arno Gujon

Tokom gostovanja koje je trajalo 12 minuta, njegova humanost i sve ono što je uradio za Srbe u enklavama na Kosovu bila je tema o kojoj se najmanje pričalo. Veći deo (9 minuta) zauzela su pitanja o njegovom političkom opredeljenju.

“Na teret” mu se stavljalo što je šest meseci, u periodu između 2010. i 2011. godine bio član pokreta identitaraca, kao i što je pre toga, 2009. godine učestvovao u Vidovdanskom maršu. Ovaj marš je, prema rečima voditeljke Marija Antić, organizovao SNP 1389. Gujon je to negirao.

Intervju je izazvao buru na društvenim mrežama, a Francuz je dobio veliku podršku. Ipak, cela situacija bila je odličan povod albanskim medijima da započnu medijski linč.

Kako je rekao, albanski mediji uveliko kreiraju lažne optužbe protiv njega, dovodeći ga tako u direktnu opasnost. I sve to baš sad, kad treba da isporuči šlepere humanitarne pomoći na Kosovo, u okviru tradicionalnog Božićnog konvoja.

– Zbog te hajke, koja je počela u petak, dobijam mnogo pretnji, uvreda, poruke mržnje od Albanaca i od ekstremista u Srbiji. Osećam se povređeno i ugroženo. Ovih dana mi je teško, a u trenucima kad se čovek preispituje, uglavnom se okrene za sobom i pogleda šta je sve uradio – priča, vidno uznemiren Francuz.

arno gujon

– Za sobom vidim 27 renoviranih škola, pet izgrađenih farmi, vidim osmehe dece koju vodimo na more svake godine, ljude koje posećujemo u njihovim izolovanim selima na Kosovu… A šta iza sebe imaju oni koji šire hajku protiv mene i mog rada, osim praznih priča? I to je razlika između njih i mene. Drago mi je samo što je to prepoznao i srpski narod koji me podržava na neverovatan način i to mi puni srca – dodaje Gujon.

Kako poslednjih dana ističe, često se u Francuskoj morao pravdati zašto pomaže Srbima, a nikada nije očekivao da će to morati da radi i u Beogradu.

– Iako sve pretnje koje dobijam dovode lično mene u opasnost, oni koji će najviše ispaštati su ljudi kojima pomažemo i koji žive u nehumanim uslovima na Kosovu, a o kojima niko ne priča u tim medijima što me napadaju. Očigledno je u pitanju dobro orkestrirana kampanja sa ciljem da se uspori naš rad, samo zato što jasno i glasno govorimo u Srbiji i Francuskoj o situaciji na Kosovu – kaže Arno.

Pored svega toga, najveća briga trenutno mu je da li će mu, zbog svega, biti zabranjen ulazak na Kosovo.

– To lako može da se desi, jer je albanskim medijima ovo odlično došlo da iskonstruišu svakave optužbe protiv mene. Bojim se zabrane ulaska, a bojim se i da će me neki ekstremista tamo fizički napasti, što je uvek moguće – kaže iskreno.

Ukoliko ste propustili intervju od petka, možete ga pogledati u sledećem videu:

Telegraf

Prete mi Albanci i ekstremisti u Srbiji: Arno Gujon zabrinut zbog moguće zabrane ulaska na Kosovo
Komentari
Inicijalizacija u toku...
Najnoviji članci