Четири ситуације у којима родитељи треба да пусте децу да погреше

0
428
Фото: Flickr

Савремени родитељи често од деце очекују да буду савршена у свему, што ствара велики притисак на дете.
Ово су четири ситуације у којима је неопходно пустити дете да погреши, научи лекцију и преузме одговорност за своје поступке.

Спортска и друга такмичења

Ако ваша деца учествују у догађајима такмичарког карактера, треба да се понашате као да сте им бака и дека, а не родитељи, сматрају стручњаци. Шта то у пракси значи?

Pročitajte i  Ево како ваш анђео чувар покушава да вас контактира: Пратите ових 8 знакова

Наиме, баба и деда обично само желе да виде унука како наступа. Са друге стране, родитељи су укључени и у дететов успех на такмичењу.

Ако родитељи имају превелика очекивања, то ће створити превелик притисак на малишана, те ће изостати забава и искуство учења.

Kућни послови

Некад је потребно да дете учи из сопственог искуства и грешака. На пример, ако нису покупили свој прљав веш него су у школу отишли у прљавој одећи, вероватно ће следећи пут поступити исправно.

Pročitajte i  Како је откривен једини портрет Николе Тесле: Чувени "Плави портрет" је једина слика за коју је наш научник позирао

Пријатељи који не утичу добро на дете

Скоро свако дете има другара за које његови родитељи знају да не утиче добро на њега, али ипак се не би требало да се превише мешају у његов избор.

Нарочито се то односи на адолесценте. Деца у средњој школи, “испробавају” пријатеље баш као што испробавају разне личности у потрази за сопственим идентитетом. Тако уче не само о пријатељству, већ и о различитим профилима људи.

Pročitajte i  Како су српске домаћице некад могле без фрижидера и замрзивача: Ево шта се којим данима кувало и јело

Домаћи задатак

Сваки родитељ треба јасно да стави до знања детету шта се од њега очекује у школи и да га подстиче да испуњава своје обавезе.

Али, детету треба дозволити да има барем делимичну контролу над својим школским обавезама и не ‘досађивати му стално с очекивањима.

Уколико не уради домаћи задатак, мораће сам да сноси последице.

Опанак/Стил

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here