Nekad je bila Dolina jorgovana Jelene Anžujske, a danas je dolina smeća i ruglo Ibarske klisure

0
44

Već preko 700 godina priča o Dolini jorgovana fascinira kako stanovnike Srbije, tako i turiste koji u Srbiju dođu želeći da ugledaju taj veličanstveni pejzaž u dolini Ibra.

Romantična priča o francuskoj princezi, a kasnije srpskoj kraljici Jeleni Anžujskoj, u čiju čast je kralj Uroš I naredio da se posade jorgovani kako bi je po udaji u Srbiju podsećali na rodnu Provansu, ostaje samo da se pripoveda.

Dolina jorgovana danas je pretvorena u ruglo prepuno smeća, kako piše Tanjug. Dolina je zarasla u korov, crnotrn i kupinu, a od nekadašnje raskošne lepote nema ni traga.

Pročitajte i  Jednostavni trikovi za čišćenje koji će vam pomoći da se rešite tvrdokornog kamenca i buđi
Kraljevska česma zasuta otpadom. Foto: Tanjug
Kraljevska česma zasuta otpadom. Foto: Tanjug

Svi putnici prolaznici pamte ovaj predivni kutak po spomeniku ibarskim junacima i motelu na samoj obali reke. Danas je to ruglo prepuno smeća sa ruiniranim motelom.

Takvu sliku ne pamti kameni vojnik koji čitav vek dočekuje i ispraća prolaznike kroz klisuru Ibra.

„To je kupio neki privatnik iz Koritnika, kako sam čula, počeo je sa renoviranjem ali je stao i od tada ovo mesto izgleda sablasno a nekada je sve blistalo od lepote. U motelu je radilo 32 radnika, dolina je bila puna prolaznika i naroda, dok se danas retko ko zadrži”, kaže meštanka sela Jagnjilo.

Pročitajte i  Ljuta papričica čuva vaše zdravlje - leči čak 10 bolesti

dolina jorgovana

Dragan Kuzmanović koji često putuje ovim pravcem prema Raškoj i Kosovu, često zastane zbog čiste hladne vode sa česme pored puta.

„Nažalost od nekadašnje doline ostala je samo kraljevska česma pored koje je pretrpano smeće i srpski vojnik koji dežura na obali Ibra. Sećam se prelepe terase sa koje se videla reka i okolina koja je mirisala na jorgovane. Tu sam se osećao kao kod kuće, a zbog kamenog belega sam se osećao nekako sigurnim”, rekao je Kuzmanović.

Pročitajte i  Moćne i lekovite! Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina

Umesto da oživimo ovu dolinu u znak sećanja na srpsku kraljicu koja je jedna od najznačajnijih i najobrazovanijih vladarki u našoj istoriji i od toga napravimo znamenitu atrakciju, od Kraljeva do Raške pruža nam se nepregledna “oaza” korova i smeća.

dolina jorgovana 3

(Tanjug, Politika)

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here