Kamena šuma – fenomen u Srbiji star milion godina propada zaboravljen

0
957

Okamenjena šuma, jedinstven prirodni fenomen, nalazi se na lokaciji između manastira Žiče i Mataruške Banje na brdu koje se zove Lojanik. Na samo 5 km od Kraljeva, odnosno nekoliko stotina metara od Mataruške Banje, prostire se na površini od 15 hektara.

kamena šuma

Jedan je od malog broja takvih fenomena u čitavom svetu, ali je gotovo potpuno nepoznata stanovnicima Srbije. Naslage i ostaci kalcifikovanog drveta su iz vremena paleolita, a ima naslaga starijih i od milion godina.

U celom svetu postoji tek oko 30 ovakvih nalazišta, a u Evropi samo još pet, u Češkoj, Grčkoj, Velikoj Britaniji, Ukrajini i Belgiji.

Pročitajte i  Priča o nastanku pesme "Đurđevdan": Iza čuvenog hita krije se jeziva sudbina srpskih zarobljenika

“Kameno drvo” iznad Mataruške Banje nastalo je prolaskom mineralnih voda kroz naslage vulkanskog pepela, što je tokom hiljada godina dovelo do toga da se nekada živi organizam doslovce pretvori u materiju tvrđu i od kamena.

Foto: Srbinside
Foto: Srbinside

Lokalni meštani potvrđuju priču o posebnim svojstvima ovog kamenog drveta uveravajući sve posetioce da kosa naoštrena brusom napravljenim od ovog kamena ne mora da se dooštrava i po pola dana. Zašto, ne znaju da objasne.

Pročitajte i  Evo zašto se ljubav gasi: Mnogi ne znaju da ljubav ima OVIH 5 FAZA, a da se većina parova zaustavlja na trećoj

Kamena šuma nad kojom je u međuvremenu narasla crnogorica i listopadna šuma zaštićena je odlukom Skupštine Kraljeva još sedamdesetih godina, ali je njeno stanje danas u najmanju ruku katastrofalno.

kamena šuma

U Kamenoj šumi nema ni klupe, ni table na kojoj bi stajalo objašnjenje o kakvom se prirodnom dobru radi, ni upozorenja da taj predeo mora da se očuva, niti staze koja vodi do nje. Ničega nema, a to bi mogla da bude atrakcija poput Đavolje varoši.

Kameno drvo samo po sebi deluje fascinantno, teško je kao granit, a pritom ima sva svojstva najobičnijeg komada drveta, na njemu su vidljivi godovi, središte biljke, svi kanali koji su hranili stablo. Sve je doslovce okovano i sačuvano u vremenu, zahvaljujući, pre svega, silicijumu koga ima u mineralnim vodama zaslužnim za kalcifikaciju. Ovo okamenjeno drvo je zaustavljeno na pola puta da postane poludragi kamen, a ima indicija da su na ovom području i takva nalazišta.

Pročitajte i  Turski sultan tražio je od Kozaka iz Zaprožja da se predaju: Njihov odgovor ušao je u istoriju kao najsmešniji diplomatski odgovor ikad napisan

Okolnosti za dalja istraživanja otežani su jer na ovaj lokalitet delom polaže pravo država, a delom privatni vlasnici.

Tanjug, Kraljevo Online

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here