Kisele paprike u tegli: Zdrava zimnica, bez konzervansa

0
56

Paprika se može kiseliti na različite načine. Brzo kišeljenje, uz pomoć sirćeta, je uobičajeno. Ali, ukoliko neko ne želi da koristi neki od neprirodnih konzervanasa, tegle napunjene paprikama se prethodno pasterizuju.

kiselepaprike u tegli

Važno je da povrće bude zdravo, sveže, bez znakova truljenja. Takođe, pribor i tegle, poklopci i ostalo posuđe moraju biti perfektno čisti.

Sirće koje se koristi mora biti sa najmanje 5% sirćetne kiseline, dakle, može i jabukovo sirće ako se zna da ima toliko procenata sirćetne kiseline. U ponudi se uglavnom može naći devetopostotno sirće.

Pročitajte i  Junetina u seoskom sosu, specijalitet koji se pamti po dobrom ukusu

Za spremanje 5 kg kiselih paprika potrebno je:

1 litra 9 % sirćeta,
3 litre vode (bolje je koristiti vodu bez kamenca, nego tvrdu vodu),
150 grama soli,
80 grama šećera,
začin po želji: biber u zrnu, lovorov list, beli luk
paprika babura, ili možete mešati po želji

kisele paprike u tegli

Paprike dobro očistiti od semenki i iseći na željene delove. Ukoliko, pak, kiselimo cele paprike, potrebno ih je oprati, posušiti i izbockati čačkalicom, ili još bolje napraviti oštrim nožem vertikalne rezove na paprici da unutra uđe tečnost.

Pročitajte i  Kolač sa jagodama i keksom - jednostavna i ukusna, osvežavajuća letnja poslastica

Prokuvati vodu, sirće, so i šećer, pa ohladiti. Paprike, cele ili isečene treba što bolje složiti u tegle, između stavljati zrna bibera, čen belog luka i po koji lovorov list, pa zaliti pripremljenom vodom. Ostaviti neko vreme, pa po potrebi dosuti da paprike budu prekrivene. Poklopiti, poređati u šerpu i pasterizovati na 80 stepeni 20-30 min.

Pročitajte i  Domaća rakija od trešnje, melem za dušu i telo

Napomena: Ako volite slabije kiselo, nemojte smanjivati kiselost tako što smanjujete količinu sirćeta, nego povećajte količinu šećera.

dobrekalorije.ba

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here