KOMPLET LEPINJA: Tajni recept specijaliteta iz zapadne Srbije

0
300

Najbolja komplet lepinja pravi se u zapadnoj Srbiji, tačnije u okolini Zlatara, Nove Varoši i Zlatibora. Recept ovog specijaliteta se dugo čuvao u tajnosti.

U tim krajevima komplet lepinja je poznata i kao “lepinja sa sve”. Taj naziv je ponela još pre Drugog svetskog rata i to najverovatnije po tome što su mastori, koji su je najčešće jeli, stalno slali decu da im kupe lepinje sa jajima, kajmakom i pretopom, ali im je izgleda bilo jednostavnije da kažu- “lepinja sa sve.”

Pročitajte i  Kao iz bakine kuhinje: Recept za pravu, domaću teleću supu

Za komplet lepinju vam je potrebno:

  • sveža lepinja
  • stari kajmak
  • jaje
  • pretop

Priprema:

komplet
komplet lepinja


1.Pretop

Pretop ili moča se smatra najbitinijim sastojkom komplet lepinje. Možete ga dobiti tako što ćete pokupiti mast posle pečenja jagnjetine i praseta. Tu mast pomešajte i ostavite je da se ohladi. Što se pretop bude više hladio, primetićete da se mast odvaja nagore, a da želatin, tamno mrke boje, ostaje na dnu.

Pročitajte i  Napravite sami medovaču, izvrsno piće Starih Slovena: Kao liker - aperitiv povoljno deluje i na cirkulaciju, protiv bakterija i virusa

2.Komplet lepinja

Pre svega lepinja, koju ste namenili za ovaj specijalitet treba da ima oblik posude, dakle da joj donji deo bude šupalj i da je okružen bočnim stranama, a gornji da bude neka vrsta poklopca. Dno lepinje premažite kajmakom, umutite jaje i prelijte ga preko kajmaka. Ovako nafilovanu lepinju stavite u zagrejanu rernu ili pećnicu. Pecite je oko 10 minuta.

Pročitajte i  Naš psihijatar posmatrao je Srbe koji putuju na letovanje i ima dijagnozu savremene Srbije

Gornji deo lepinje, poklopac, stavite da se zagreje naposredno pred izvlačenje donjeg dela lepinje iz šporeta.

Kada lepinja bude gotova, izvadite je iz pećnice ili šporeta i prelijte je zagrejanim pretopom.

Služite je uz jogurt ili kiselo mleko.

Komplet lepinja se jede prstima i to tako što se prvo jede poklopac koji se isitni u parčiće, i takav umače u sredinu. Zatim se jedu spoljne strane i tek na kraju sredina.

lepinja
komplet lepinja

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here