Intrigantan lik mlade Raške Nemanjić: Da li je Stefan Prvovenčani zaista bio zaljubljen u svoju usvojenu sestru?

0
415

Pažnju gledalaca serije “Nemanjići – rađanje kraljevine” privukao je lik mlade Raške Nemanjić, usvojene ćerke Stefana Nemanje i njegove supruge Ane. U istorijskim izvorima nije potvrđeno koliko su tačno ženske dece imali veliki župan i njegova žena, pa je scenarista Gordan Mihić sebi dao slobodu da lik usvojene Raške izmisli. Lik mlade Raške sam po sebi je intrigantan jer se dovodi u blisku vezu sa drugim po redu sinom Stefana Nemanje –
Stefanom Prvovenčanim.

Rašku Nemanjić u zrelim godinama glumi Nada Šargin

U istoriji se provlači podatak o moguće tri ćerke velikog župana od kojih se jednoj ni ime ne pamti. Smatra se da je najstarija Jefimija bila udata za Manojla Anđela, koji se kasnije proglasio carem Soluna i da je nažalost preminula vrlo brzo nakon sklapanja braka. Druga je, navodno, bila Elena koja se sa samo 13 godina udala za bugarskog vladara Ivana Asena, a nakon njegovog ubistva se zamonašila i uzela ime Evgenija. Tu je i ćerka nepoznatog imena, koja se udala za plemića iz Skoplja i postala majka bugarskog cara Konstantina I. Njen lik poslužio je scenaristi da osmisli lik Raške, usvojene sestre srpskog vladara.

Pročitajte i  Dan kada je ubijen najumniji i najobrazovaniji srpski knez: Ubistvo kneza Mihaila ostalo je misterija do današnjeg dana

U drugoj epizodi pod nazivom “Miroslavljevo jevanđelje” nagoveštena je ljubav između usvojene sestre Raške i Stefana Nemanjića. Mladi kraljević se zagledao u svoju sestru zbog čega mu stariji Vukan savetuje da gleda ostale devojke na zabavama, ali ni mlada Raška ne pokazuje ravnodušnost. Kako je najavljeno, u epizodama koje slede gledaoci će moći da vide ljubavne scene između mladog Stefana Prvovenčanog i njegove usvojene sestre Raške. Majka Ana svoju usvojenu ćerku pokušaće da odvrati od brata rečima: “Čovek kog voliš nikad neće moći da bude tvoj” – kazaće Dubravka Mijatović kao Ana Nemanjić.

Mariju Cabunac u liku mlade Raške u kasnijim epizodama tumači Nada Šargin, koja je na početku snimanja serije izjavila da je uloga Raške pokazala da su sestre bile velika podrška vladarima, naročito s psihološke i duhovne strane. Na već upućene kritike o izmišljenom incestuidnom odnosu koji “skrnavi” srpsku dinastiju scenarista je za Njuzvik pojasnio svrhu ovakvih scena:

Pročitajte i  Karta koja pokazuje broj crkava i manastira Srpske Pravoslavne Crkve u Evropi

– I mada je Stojan Novaković rekao da bi nekih stvari trebalo da se stidimo, možda se čovek može stideti iz današnje perspektive. Ali u onom vremenu, kad ste sami i okruženi brojnim neprijateljima… Pravite saveznike tamo gde ih u normalnom životu nikad ne biste pravili. To se rešavalo ženidbama. Kod nas, kao i u celoj Evropi toga vremena, svi su brakovi bili politički – ispričao je Mihić i naglasio da kod Nemanjića ima još nekoliko ozbiljnih ljubavnih priča. – Nisam pravio istorijsku čitanku, već dramsku seriju, ali su sve te ličnosti o kojima pišem postojale i sva zbivanja u vezi s njima zaista su se dogodila, osim nekih stvari. Recimo, za Stefana Prvovenčanog se kaže da se tri puta ženio i da se ne zna ime te treće, nepoznate žene. Ja sam od nje stvorio Rašku, koju je bezmerno voleo, ali je morao da se s njom rastane da bi se oženio Anom Dandolo kad mu je zapretilo sa svih strana. Morao je da se brakom veže za Veneciju da bi dobio pomoć. On je tražio krunu 20 godina i da ga venča papa i tek je te godine kad se oženio Anom dobio krunu od pape – objašnjava Mihić način na koji je pisao scenario.

Lik mlade Raške otkriva zanimljiv aspekt ličnosti Stefana Prvovenčanog i pokazuje koliko je veza sestre i brata jedna od najjačih veza. Kroz seriju pratimo razvoj njihove ljubavi i međusobne životne podrške.

Pročitajte i  Polu-legendarni kralj dalmatinske Srbije iz 10. veka - Pavlimir Bela, vladar srpskih zemalja nakon smrti kneza Časlava

Opanak

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here