Ono što možda niste znali o Ljubiši Samardžiću: Evo čime se bavio pre glume

0
10

Poslednji oproštaj od velikog glumca Ljubiše Samardžića, umesto u Aleji zaslužnih građana, kako prenose “Novosti”, mogao bi da se dogoditi u četvrtak ispred porodične grobnice na Novom groblju. Naime, želja glumca je bila da počiva kraj svog sina Dragana, koji je preminuo od leukemije 2001, u 34. godini života, pišu “Novosti”. Kremacija je zakazana za četvrtak, 14. septembar, na Novom groblju u Beogradu.

I dok se polako opraštamo od našeg legendarnog i proslavljenog glumca, miljenika mnogih koji posebno vole domaću kinematografiju, prisetimo se samo nekih činjenica iz njegovog života koje mnogi nisu znali.

Pročitajte i  Tragična ljubav jednog od najvoljenijih srpskih pesnika: J. J. Zmaj svojoj Ruži posvetio je najlepše i najsetnije tonove

ljubiša samardžić

Ljubiša Samardžić bio je jedini srpski i jugoslovenski glumac koji je bio nagrađen Zlatnim lavom na Filmskom festivalu u Veneciji.

Ljubiša je studirao pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, gde je njegov talenat brzo primećen i dobija potom stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice.

Gotovo 30 godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od 70 filmova, a ovo su samo neki najpoznatiji: Kozara, Orlovi rano lete, Valter brani Sarajevo, Sutjeska i Ljubavni život Budimira Trajkovića. Ostao je zapamćen po nadimku Smoki zbog uloge mladića Smokija u filmu “Peščani grad” iz 1962.godine.

Pročitajte i  Upoznajte 10 skrivenih bisera Srbije - magična mesta za koja mnogi nisu čuli

On je dobitnik AVNOJ nagrade 1988. godine koja je tada prvi put dodeljena jednom glumcu, kao i nagrade Pavle Vujisić za dorpinos jugoslovenskoj kinematografiji 1969. godine. Režirao je filmove: Nebeska udica, Nataša, Jesen stiže dunjo moja, kao i seriju Miris kiše na Balkanu.

 ljubiša samardžić

Jednom je na pitanje novinara zašto se više ne bavi glumom ovo odgovorio: “Umorio sam se od dugih noćnih učenja tekstova. Uvek sam sebi postavljao visoke zadatke čime bi branio poštenje i profesionalnost. I tako sam sačuvao svoj hleb. Danas se glumci ponašaju kao primadone i traže unapred ono što još nisu zaradili, i tako nestaju sa scene. Gluma zahteva profesionalnost, strpljenje i poštenje u zahtevima kojima nas zatrpavaju reditelji”.

Posle režije filma “Nebeska udica” kazao je kako je shvatio da je režija njegova preokupacija i filmska vokacija.

Pročitajte i  Moćne i lekovite! Dvadeset trešanja ima 10 puta jače dejstvo od aspirina

dnevnadozalepog

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here