Dva dana i dve noći putovali su od Aleksinca do Beograda, a nijednu kafanu nisu preskočili: Anegdota o Miši Janketiću i Tomi Zdravkoviću

0
896

Glumac Mihailo Miša Janketić preminuo je u 81. godini, a ta vest rastužila je mnoge koji su ga voleli, poštovali i sarađivali sa njim.

Naime, Miša Janketić je za života bio boem, a pored ljudi sa javne scene sa kojima se družio, isticao je svoje prijateljstvo sa pokojnim pevačem Tomom Zdravkovićem.

Toma Zdravković i ja smo se slučajno upoznali negde u Crnoj Gori, bili smo na nekoj promociji i onda smo, skloni nekim porocima, bili upućeni jedan na drugog. Pa smo pričali i tu se stvorilo neverovatno prijateljstvo. On je zbog mene dolazio u pozorište, ali pod uslovom da za mojim stolom u “Bojanu Stupici”, našem klubu, sedimo samo on i ja. A ja sam ga podsetio i on se setio da smo se davno upoznali preko puta današnje “Prešernove kleti”, na potpuno drugoj strani, bivši Atelje. Tu je bila gradska kafana u zgradi Sindikata i tu je pevao Toma Zdravković u belom odelu sa crnom svilenom košuljom. Savršen umetnik, boem”, rekao je glumac tada.

Pročitajte i  Poslušajte kako američki hor peva čuvenu pesmu "Niška banja, topla voda"
Foto: JDP

“Svaki put smo zaginuli, po dane i noći. I tu se stvorilo jedno prelepo prijateljstvo. Jednom smo od Aleksinca od Doma kulture gde smo nastupali do “Lipovog lada” u Beogradu putovali dva dana i dve noći”, nastavio je.

Miša je tada na pitanje da li su preskočili neki lokal na putu poručio:

Pročitajte i  Njihovi, a naši: Srbi koje druge zemlje smatraju svojim velikanima

“Ne, ne. To su lokali sa finim noćnim damama i muzikom. U svim tim lokalima je on pevao, ja govorio ljubavnu poeziju na njegovo opšte čuđenje kako je moguće i onda me je prozvao Babaroga. “Ti si babaroga”, jer kad je nekog mnogo poštovao i mnogo voleo, on mu je davao ime Babaroga. I mene je Toma zvao Babaroga. Znali smo da sedimo po čitavu noć u “Stupici”. On se meni ne javi da će da dođe, voleo je pozorište, dođe iznenada pa onda priča priče iz njegovog čudnog detinjstva”.

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here