Misterija pećine kod Pirota: Okamenjena predstava vladike intrigira sve posetioce kanjona Vladikine ploče na Staroj planini!

0
1037

Zaljubljenik u prirodu, planinar i speleolog amater iz Pirota Srđan Tošić, sasvim slučajno u pećini Vladikine ploče na Staroj planini, na oko 300 metara u unutrašnjosti pećine otkrio je stenu koja svojim oblikom neverovatno podseća na ljudsku glavu.

misterija pećine vladikine ploče

Nauka nema objašnjenje ali zato ljudi ovog kraja, iz sela Pakleštica i Rsovci na Staroj planini, čuvaju drevnu priču koja rešava misteriju ovog fenomena!
Gledano iz profila, “skulptura” liči na portret nekog vlastelina ili vladike po kome su kanjon i sama pećina i dobili ime.

Pročitajte i  Kako se pravilno čestita Vaskrs: Hristos voskrese, vaskrse, vaskrese... Samo dva oblika su prihvatljiva u našem jeziku!

misterija pećine vladikine ploče

Kanjon Vladikine ploče koji se nalazi pored Zavojskog jezera, na nekih 23 km od Pirota i sela Pakleštice, jedan je od najzagonetnijih delova Stare planine o kom se ispredaju mnoge legende, od kojih dobar deo vekovima podgreva maštu tragača za zlatom. Po jednoj legendi…
Ova klisura, koja se nalazi između sela Rsovci i Pakleštice, dobila je ime po vladici koji je jašući konja putem što ide po obodu klisure, “pod nerazjašnjenim okolnostima” pao sa konja u klisuru i poginuo.

Pročitajte i  Grof Drakula bio je veliki darodavac za Srbiju: Vojvoda Vlad Cepeš spasio je OVAJ ZNAČAJAN srpski manastir i pokazao svoju svetlu stranu ličnosti

misterija pećine vladikine ploče

Ceo ovaj kraj je veoma misteriozan. Na nekoliko kilometara uzvodno nalazi se jedinstvena pećinska Crkva Svetog Petra i Pavla, koja potiče iz 13. veka, a verovatno su je napravili isposnici sa Sinaja. Oni su na steni u pećini oslikali jedinstvenu fresku u svetu na kojoj je prikazan Isus, mlad, bez kose.

Pročitajte i  Med i orasi: Moćna kombinacija koja je pravi melem za telo

misterija pećine vladikine ploče

U ovom delu postoji još nekoliko pećina koje se mogu zapaziti iznad rečnog korita, na visini od 86 metara:
Do njih se dolazi isključivo pešice. Izdvajaju se sledeće pećine: Vladikina ploča, Mišja pećina, Vodena pećina, Pećina kod Lipe, pećina Toplica, pećina Vetrena, Ladna pećina, Trifunova pećina i pećina Potpeć.

misterija pećine vladikine ploče

Srbijanac.rs

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here