Најчешћа мушка имена у Србији 1941. и 2011: Некада најпопуларније име данас је готово нестало - Opanak.net

Najčešća muška imena u Srbiji 1941. i 2011: Nekada najpopularnije ime danas je gotovo nestalo

07 December 2017

Fejsbuk stranica Kartografija, kao i mnogo puta do sada, iznenadila nas je zanimljivim i korisnim kartama Srbije. Ovoga puta urednik je sastavio mapu sa najčešćim muškim imenima  davanim deci u Srbiji 1941. i 2011. godine.

Prenosimo vam i komentar autora, u kom se krije kratko obrazloženje o nekada najpopularnijem imenu u svim krajevima naše zemlje.

karta

“Najzastupljenije ime na prvoj karti, Slobodan, nije toliko staro kao što se možda misli. Prvi Slobodan je to ime dobio 1869. godine, a bio je to Slobodan Jovanović, srpski pravnik, istoričar i književnik. Između ostalog, bio je profesor Beogradskog Univerziteta i dekan Pravnog Fakulteta u Beogradu. Na novčanici od pet hiljada dinara nalazi se njegov lik (zato ga i ne znate, jel vid’o neko nekad tu paru), a po njemu se zove plato ispred Pravnog Fakulteta i nama pravnicima poznati Amfiteatar II takođe nosi njegovo ime.

Slobodanov otac, Vladimir Jovanović, sinu je dao ovo ime inspirisan delom ”O slobodi”, britanskog filosofa Džona Stjuarta Mila, dok je Slobodanova sestra dobila ime ”Pravda”, koje nije zaživelo u našem narodu.

Ime postaje popularno pred početak Drugog svetskog rata i za vreme istog, tako da se možda može smatrati za ime koje su komunisti davali deci, to je moje zapažanje koje je možda netačno, možda je našim precima Sloboda bila važnija nego nama ili je ime bilo jednostavno u modi tada?

Posle pada režima Slobodana Miloševića, ovo ime praktično zamire među Srbima.”

Kartografija, Opanak

Najčešća muška imena u Srbiji 1941. i 2011: Nekada najpopularnije ime danas je gotovo nestalo
Komentari
Inicijalizacija u toku...
Najnoviji članci