Petrovske poklade obeležavaju se poslednji dan odn. poslednje, trapave, nedelje pred početak petrovdanskog posta. Ove godine Petrovski poklade padaju u nedelju 23. juna.

Nedelja pred početak posta naziva se pokladna, ond. trapava nedelja. Ova, koja je sada u toku, pokladna je nedelja Petrovskog posta i tokom nje u našem narodu postoje određena pravila i običajne radnje.

Kao i kod drugih poklada, priprema se mrsna gozba, po nekim selima idu pokladni svatovi, dok se u drugim pale lile. Lile su buktinje od osušene brezine ili trešnjine kore.

Pročitajte i  Proročanstvo starca Mirićije o propasti na Kosovu: Da ga je knez Lazar poslušao srpska istorija bila bi danas drugačija

Obično ih pale mladići i dečaci, obilazeći oko kuća, torova, izvora po tri puta, govoreći: “Lila gori žito rodi“, ili “Veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode“.

Noć veštica vs PokladeObično ih pale mladići i dečaci, obilazeći oko kuća, torova, izvora po tri puta, govoreći: “Lila gori žito rodi“, ili “Veselo nam lile gore, da nam krave dobro vode“.

Pročitajte i  Evo kako vaš anđeo čuvar pokušava da vas kontaktira: Pratite ovih 8 znakova

Domaćini kod kojih lilari dođu, daju im belog mrsa i nešto drugo od hrane. Veruje se da će ona kuća koja nagradi lilare, čitave godine biti od napretka!

tumblr_o2wij9Ylx81utuge7o4_1280

Običaj je i da devojke skupe slamu na gomilu i zapale na seoskoj utrini. Tu potom dolaze lilari i ostala omladina, pa svi zajedno slave i vesele se igrajući oko vatre, a muškarci se takmiče u preskakanju plamena. Naravno, gozba je takođe propratni deo slavlja, zbog hrane koju su lilari sakupili u selu.

Pročitajte i  Narodna verovanja za juli: Osobe rođene u ovom mesecu posebno su sklone dobrim delima

Što se tiče drugih običaja pred Petrovski post, postoji pravilo u Istočnoj Srbiji prema kom se na pokladni dan nikako ne valja češljati, jer može “sva kosa opasti s glave”.

poklade

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here