Zavirite u svet poslednjeg srpskog parfemdžije koji nam otkriva tajne pravljenja parfema

0
12
Foto:svigarac.rs

Prestavljamo vam Nenada Jovanova (68) poslednjeg beogradskog a verovatnog i srpskog parfemdžiju. Njegov svet parfema nalazi se na Dorćolu u ulici Kralja Petra i evo šta ima da kaže o svom dugogodišnjem zanatskom iskustvu:

parfemdžija

– Potrebno je da mi svojim rečima kažu šta vole, a šta ne vole. Recimo, neko će reći da je to lak, neko težak, blag, aromatičan, cvetni, vanilast, osvežavajući ili citrusni miris. S druge strane, izuzetno mi znači kada znam da mušterija, recimo, nikako ne voli cvetni miris. Međutim, to je ironija. Otkriću vam da je danas ogroman procenat ženskih mirisa zasnovan upravo na cvetnim komponentama. Dešavalo se da mi je jedna gospođa rekla da voli osvežavajuće mirise, a da tri isprobana mirisa nisu ostavili jak utisak. Tek kada je dobila jedan slatkasti miris, oduševila se i rekla mi da u stvari rečima nije dobro interpretirala svoju želju.

Pročitajte i  Karađorđev dud u Smederevu, star 300 godina, postao prorodno dobro Srbije, izuzetnih odlika
parfemdzija-3
Foto:svigarac.rs

U svojoj parfimeriji  ručno pravi mirise i u ponudi su 4 osnovne vrste: kolonjska voda (eau de cologne), zatim toaletna voda (eau de toilette) , pa parfemska voda (eau de parfum) i čist parfem. Kaže da najveći broj mušterija traži sledeće note parfema: „a la“ Armani, Dior, Šanel…  i da on u zavisnosti od recepta do koga je došao pravi svoje mirise, sa manjom ili većom razlikom može da ponudi dobru alternativu. U svakom slučaju proizvod bude orginalan, a nekom i bolji i od orginala jer su ukusi individualna stvar.

Pročitajte i  Klimu, televizor i radijatore zamenio slamaricom, šporetom na drva i kupanjem u Moravi: Miloš iz Beograda ima važnu poruku za mlade u gradovima

Ovaj vrlo stari zanat je naučio od svoga oca, koji ga je nasledio od svoga oca. Nenad trenutno radi sam, a njegov sin mu je dosta pomogao tokom vremena, tako da bi on mogao da nastavi tradiciju.

– Mi smo samostalna zanatska radnja za proizvodnju mirisnih i kozmetičkih sredstava i nikad nismo imali druge gotove proizvode osim naših. Ranije smo pravili i kreme, pudere, losione, razne mazalice, ruževe za usne i lakove za nokte, ali kao što vidite vitrina je prazna zbog apsolutne neisplativosti.

Pročitajte i  Stepski badem, zaštićena vrsta Vojvodine i ukras Deliblatske peščare
parfemdzija-2
Foto:svigarac.rs

A svako ko želi da uđe u očaravajući svet mirisa može to da učini svakog radnog dana od 10 do 13, a i od 16 do 19 sati. Ako želite da podržite ovaj vredan, stari zanat u borbi protiv nestajanja otiđite jedan dan i kupite sebi miris po vašoj želji i meri. Mililitar košta 13 dinara pa naviše.

Izvor: pricesadusom.com

 

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here