Ona je majka srpskih prinčeva: Prva supruga Aleksandra II Karađorđevića, princeza od Brazila i Portugala Marija da Glorija

0
42
Printscreen/Youtube

Princeza od Brazila i Portugala Marija da Glorija, bila je prva supruga srpskog princa prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića. Majka je srpskih prinčeva Petra, Filipa i Aleksandra.

Printscreen/Youtube

Njeno puno ime glasi, Enriketa Dolores Lusija Migela Rafaela Gabriela Gonsaga od Orleana i Barance. Rođena je 15. decembra 1946. godine u Petropolisu u Brazilu. Pripada šestoj generaciji direktnih potomaka portugalskih kraljeva Žuana VI i petoj generaciji kralja Pedra IV. Rođaka je u prvom kolenu bivšeg španskog kralja Huana Karlosa.

Pročitajte i  Jedina srpska prašuma: Mesto gde stabla umiru prirodnom smrću, a svakom čoveku potrebna je dozvola kako bi kročio na njeno tlo!
Printscreen/Youtube

Aleksandar II Karađorđević i Marija da Glorija venčali su se 1972. godine u mestu Viljamanrike de la Kondesa u Španiji. U tom braku rođena su tri sina: najstariji, princ Petar, rođen 1980. godine u Čikagu, u državi Ilinois, SAD i blizanci – prinčevi Filip i Aleksandar, rođeni su 1982. godine u Ferfaksu, u državi Virdžinija.
Ovaj brak je okončan 19. februara 1983. godine.

Pročitajte i  Meštani vode bitku za spas najstarije crkve u Šumadiji: U njoj je kršen Karađorđe, a podigao ju je despot Stefan Lazarević
Njegovo kraljevsko visočanstvo princ Filip i princeza Danica sa mladoženjinim roditeljima – princezom Marijom da Glorijom i princom Aleksandrom II

Nakon dve godine oboje su sklopili druge brakove. Prestolonaslednik Aleksandar 1985. godine u Londonu venčao se sa Katarinom Batis iz Atine, sadašnjom srpskom princezom. Kum na venčanju bio im je grčki kralj Konstantin II. Princeza Marija se 1985. udala za Ignacija, vojvodu od Segorbe, po zanimanju arhitektu. U tom braku ima dve ćerke, Mariju del Sol i Medinu del Luna. Trenutno živi u Andaluziji u Španiji.

Pročitajte i  Merne jedinice koje su koristili naši preci: Zaboravljene ćesija, top, rasteg, oka, aršin...

Pogledajte snimak sa venčanja Marije da Glorije i našeg prestolonaslednika Aleksandra II Karađorđevića.

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here