Ugledni hrvatski istoričar tvrdi: Srbi su jedini državotvoran narod i jedini u Evropi kojima dinastija nije germanskog porekla

0
17

Dr Višeslav Aralica, hrvatski istoričar i profesor istorije iz Hrvatskog instituta za povijest i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, izazvao je pažnju srpskih zaljubljenika u nacionalnu istoriju svojom izjavom o Srbima kao jedinom  državotvornom narodu na Balkanu i jedinom narodu u Evropi čija dinastija ne potiče od germanskih osvajača.

Dr Višeslav Aralica, Foto: Youtube printscreen
Dr Višeslav Aralica, Foto: Youtube printscreen

Njegove reči preneo je hrvatski analitičar Mislav Horvat tvrdeći da, kada ih je napisao onako kako je to dr Višeslav izjavio, napali su ga da je to „velikosrpska“ priča.

Pročitajte i  Srpski pisac odgovorio hrvatskom koreografu koji je Srbiju nazvao "Smrdijom"

„Stjepan Radić se zalagao za odcjepljenje od Srba, koji su također Slaveni. Doduše, on ih Slavenima nije ni smatrao, doživljavajući Slavene kao miroljubive i vrijedne, a Srbi su mu bili ratnici. Kad pogledate iz perspektive zapadnjaka, Srbi su doista drugačiji od svih ostalih slavenskih naroda. Nijemci jesu ratovali protiv Srba, ali su ih baš zato i poštovali.

Pročitajte i  Karađorđev dud u Smederevu, star 300 godina, postao prorodno dobro Srbije, izuzetnih odlika

Usto, Srbi su jedini slavenski narod koji je državotvoran, jedini narod u Europi uopće čija se dinastija nije smatrala da potječe od germanskih osvajača iz ranog srednjeg vijeka. Imali su ih, u stvari čak dvije, Petrović-Njegoše i Karađorđeviće, obje s područja današnje Crne Gore. Za to vrijeme bugarski je kralj praktično Nijemac. Grčki je Nijemac ili Danac, kako se uzme. Ruska kraljevska obitelj ima rusko prezime, ali su isto Nijemci. Gdje god pogledate, svuda su ili Nijemci ili su podrijetlom Germani, kao kod Talijana ili Španjolaca. I onda je to stvar poštovanja. Kao, Slaveni su dobrice, kmetovi, radnici, ali nisu ratnici, ne mogu se osloboditi, ne mogu stvoriti državu. A Srbi se u tu priču ne uklapaju, dakle nisu Slaveni.“

Pročitajte i  Čudo u srpskom manastiru osvanulo u britanskim novinama - Požar progutao sve osim likova svetitelja

Piše Mislav Horvat, Srpska istorija

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here