SRBIJA JE ČAROBNO MESTO: Ovih 5 slika će vam to i dokazati!

0
101

Složićemo se svi da ni 55 slika ne bi bilo dovoljno da se pokazu sve lepote nase male Srbije!

oj srbijo mila mati

Mi smo izdvojili neke od najneobičnijih, a vi nam slobodno predložite još mesta u Srbiji koja ostavljaju bez daha!

Evo naše liste!

1.Golubac

djerdap *** Local Caption *** golubac tvrdjava
Tvrđava Golubac semštena je na desnoj obali Dunava. U burnim vremenima, na mestima gde velike imperije vekovima ratuju za prevlast i teritoriju , na strmoj ridanskoj steni pojavljuje se utvrđenje. Legenda kaže da su ga gradili robovi 80 godina i da su kamen iz kamenoloma prenosili rukama. Ne zna se ko je ni kada sazidao tvrđavu , ne postoje pisani dokumenti koji o tome govore, ali u zidinama i kulama grda nalaze se putokazi koji pričaju priču o prošlosti o borbi i stradanju, o smrti ali i o životu. Jedna takva priča govori o vizantijskoj kraljici Jeleni, koja je zarobljena na najvišoj kuli, usamljena hranila golubove. Po toj legendi ovaj grad-tvrđava je i dobio ime Golubac.

Pročitajte i  Видовдански атентат у Сарајеву: Дан када је Гаврило Принцип ушао у историју

2. Crkva Svetog Đorđa na Oplencu

crkva

Crkava Svetog Đorđa i mauzolej dinastije Karađorđević, izgrađen na vrhu malog Oplenca. Crkva je prekrivena belim mermerom, a unutrašnjost predivnim mozaicima, sa više od 6 miliona komada.

3. Crkvica u drvetu

crkvica
Ovo je kapela posvećena Sv. Panteliji, koja je izradjena unutar šupljeg hrasta. Nalazi se u blizini sela Jovac, kod Vladičinig Hana. Kapela je podignuta od strane Dragoljuba Krstića 1991, stanovnika ovoga malog sela.

Pročitajte i  Ово је највећа слика у Србији: Морали су да руше зид како би је унели, представља значајну историјску сцену, а сам рам је посебно уметничко дело

4. Manastir Blagoveštenje

blagoveštenje
Na kapiji Homolja, na ulazu u Gornjačku klisuru, pošavši od Petrovca na desnoj obali Mlave, nalaze se ostaci srednjevekovnog manastira Blagoveštenje, koji je sagradio despot Stefan Lazarević. Iznad manastira u steni, u podnožju Vukana nalazi se isposnica u kojoj je boravio Sv. Grigorije sinait „Mlađi“, koji je po nalogu kneza Lazara organizovao gradnju manastira Gornjak.

5. Krupajsko vrelo

Pročitajte i  Руски психолог саветује како успешно избећи свађу у само два корака: Једноставна испробана метода која је сто посто ефикасна

vrelo
Krupajsko Vrelo, Krupajsko vrelo se nalazi u istočnoj Srbiji, u zapadnom podnožju planine Beljanice, sa desne strane Krupajske reke, između sela Milanovac i Krupaja, oko 35 km od Žagubice. Krupajsko vrelo predstavlja jednu od prirodnih retkosti i obeležja ovog kraja. Svojom jedinstvenom lepotom, ovo izvorište, koje na površini stvara kraško jezero, neodoljivo mami u carstvo šuma, voda i čistog planinskog vazduha. Lekovite vode termalnog izvora, koje se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela, upotpunjuju sliku ovog bajkovitog predela.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here