Srebrno jezero Šešir kula i priča o Drekavcu kroz koju doživite neponovljivu čaroliju

0
607

Ovo Srpsko more je smešteno u blizini ušća reke Pek u Dunav na karpatskom obodu Panonskog basena. Dugo je 14km, široko 300 metara dukoko 13m. Ime Srebrno jezero najverovatnije dolazi od čudesnog pejzaža kada Sunce na zalasku  na njegovoj površini stvara bezbroj iskrica srebrnog odsjaja…

srebrno jezero 2

Srebrno jezero je jedan od mnogobrojnih dragulja kontinentalnog turizma. U njegovoj blizini se nalaze i važni kulturno-istorijski spomenicu i lokaliteti: Golubačka tvrđava, Lepenski vir, Viminacijum, i Gvozdena vrata.

Šešir kula

Osmougaona Šešir kula je sada zaštitni znak Golupca, a nekada se tu nalazilo pristanište Golubačkog grada, koji je 1948.godine pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Inaše Golubački grad je još daleke 1335. godine bio ugarsko vojno utvrđenje, a zbog izuzetetnog geostrateškog položaja, tu su se tokom istorije odvijali mnogobrojni sukobi. Nedalkeo od Golubačke tvrđava nalaze se u ruševine starog turskog kupatila i džamije, kao i spomen-ploča poljkog viteza koji je izgubio život braneći tvrđavu od Turaka.

srebrno jezero 1

Nizvodno od sela Ram na desnoj obali Dunava može se videti  i Ramska tvrđava. Ona je udaljena 15km od Viminacijuma i podignuta je na antičkim i vizantijskim ruševinama od strane turskog sultana Bajazita II. Na njoj su i dan danas vidljivi topovski otvori na kulama, kao nemi svedoci prošlosti u Ramu. U blizini tvrđave postoje ostaci jedinog karavan-saraja u Srbiji.

U Ramu je boravi i sam Vuk Karadžić kao nadzornika carinarnice (đumrukane)

srebrno jezero 3

Drekavac

Priča o jezeru ne bi nikako bila potpuna bez pominjanja Drekavca i legende o njemu. To je sitno dlakavo stvorenje koja se oglašava zvucima koje istovremeno podsećaju na plač i vučje zavijanje i tumara oko jezera plašeći ljude. I danas postoje ribari koji s užuvanjem pričaju priče o njemu i kako su ga videli  i kako je ovo stvorenje pocepalo mrežu  od “hiljadu metara” kao i da noću iz jezera ispušta sablasne režeće zvukove.

drekavac

Postavi odgovor

Please enter your comment!
Please enter your name here