Славимо заштитницу свих које живот ставља пред тешке одлуке и искушења: Света Меланијо, радује се дух твој! - Opanak.net

Slavimo zaštitnicu svih koje život stavlja pred teške odluke i iskušenja: Sveta Melanijo, raduje se duh tvoj!

13 January 2018

Crkva i vernici danas slave praznik posvećen Prepodobnoj Melaniji Rimljanki, hrišćanskoj svetiteljki iz 5. veka koja je živela u Rimu.

Prepodobna Melanija Rimljanka rođena je u Rimu u bogatoj i uvaženoj porodici. U skladu sa tadašnjim normama ponašanja, roditelji su je rano udali za izvesnog Apinija. Rodivši drugo dete ona se teško razbolela. Rekla je muži da će ozdraviti samo ako se on zakune da će ubuduće s njom živeti kao brat sa sestrom.

Sveta Melanija Rimljanka
Sveta Melanija Rimljanka

Prema predanju, muž je to i učinio i Melanija je ozdravila. Ipak, porodicu je uskoro pogodila druga nesreća…

Oba deteta su im umrla. Melanija i Apinije su nakon toga rasprodali su svoju imovinu i novac razdelili siromašnima i crkvi. Putovali su po mnogim zemljama svuda čineći dobra dela i propovedajući hrišćansku veru. Za sve ovo vreme, Melanija je držala strogi post i često se molila. Danas važi za zaštitnicu svih onih koje život stavlja pred teške odluke kušajući im volju. Kako bi iz ovoga izašli jači i nepomućene vere.

“U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Melanijo, raduje se duh tvoj.”

Sveta Melanija Rimljanka - manastir u Zrenjanjinu
Manastir Svete Melanije Rimljanke

Umrla je u 57. godini života, a iza sebe je ostavila dva manastira – muški i ženski, a u Zrenjaninu postoji manastir Svete Melanije koji je njoj posvećen.

Opanak/Kurir

Slavimo zaštitnicu svih koje život stavlja pred teške odluke i iskušenja: Sveta Melanijo, raduje se duh tvoj!
Komentari
Inicijalizacija u toku...
Najnoviji članci